top of page
  • Vasiliki Shiali

Διαδικασία Εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών σε Πολυκατοικίες στην Κύπρο

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε πολυκατοικίες στην Κύπρο αποτελεί μια βιώσιμη λύση για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους στους κοινόχρηστους χώρους. Ακολουθεί μια αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε πολυκατοικίες:


1. Αξιολόγηση Αναγκών και Προοπτικών

Το πρώτο βήμα είναι να καταγραφούν οι ενεργειακές ανάγκες των κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας. Στη συνέχεια, γίνεται αξιολόγηση του διαθέσιμου χώρου στην ταράτσα ή σε άλλα κατάλληλα σημεία για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάνελ. Παράλληλα, εξετάζεται η προοπτική ένταξης σε πρόγραμμα Net-Metering ή Net-Billing.


2. Συγκατάθεση των Ιδιοκτητών

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστους χώρους απαιτεί τη συναίνεση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας. Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, οι ιδιοκτήτες πρέπει να συμφωνήσουν με πλειοψηφία (συνήθως 51%) για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πάνελ. Σε αυτή τη φάση, είναι σημαντικό να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τα οφέλη, τα κόστη και τις προοπτικές εξοικονόμησης ενέργειας.


3. Μελέτη Σκοπιμότητας και Προσφορές

Στη συνέχεια, πραγματοποιείται μελέτη σκοπιμότητας από εξειδικευμένο μηχανικό για να διαπιστωθεί η τεχνική επάρκεια της ταράτσας ή του χώρου εγκατάστασης. Με βάση αυτήν τη μελέτη, ζητούνται προσφορές από εταιρείες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, οι οποίες παρέχουν αναλυτικό προϋπολογισμό για το κόστος εγκατάστασης, εξοπλισμού και συντήρησης.


4. Υποβολή Αιτήματος στο Πρόγραμμα Χορηγιών

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει επιδοτήσεις και κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μέσω διάφορων προγραμμάτων χορηγιών. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο αντίστοιχο πρόγραμμα, όπως το σχέδιο Net-Metering, ώστε να συμψηφίζεται η παραγόμενη με την καταναλισκόμενη ενέργεια.


5. Επιλογή Εγκαταστάτη και Εγκατάσταση

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της μελέτης και εγκριθεί η επιδότηση, επιλέγεται η εταιρεία που θα αναλάβει την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Οι τεχνικοί αναλαμβάνουν την τοποθέτηση των πάνελ στην ταράτσα, τη σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο και τη ρύθμιση του συστήματος.


6. Σύνδεση με το Ηλεκτρικό Δίκτυο και Λειτουργία

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, το σύστημα συνδέεται με το ηλεκτρικό δίκτυο της ΑΗΚ. Το σύστημα Net-Metering επιτρέπει τον συμψηφισμό της παραγόμενης ενέργειας με την κατανάλωση των κοινόχρηστων χώρων, μειώνοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.


7. Συντήρηση και Παρακολούθηση

Η συντήρηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι ελάχιστη, αλλά απαραίτητη για τη διασφάλιση της μέγιστης αποδοτικότητας. Οι ιδιοκτήτες ή η διαχειριστική επιτροπή πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι πάνελ είναι καθαρά και ότι το σύστημα λειτουργεί σωστά.



2 views0 comments

Kommentare


bottom of page