top of page
  • Vasiliki Shiali

Κοινοχρήστα για Άδεια Διαμερίσματα και Καταστήματα στην Κύπρο: Τι Ισχύει και Ποιος Πληρώνει

Ο διαχωρισμός των κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες είναι ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά όλους τους ιδιοκτήτες και ενοίκους, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων που μπορεί να βρίσκονται στο κτίριο. Η κυπριακή νομοθεσία παρέχει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την κατανομή των κοινοχρήστων εξόδων, ωστόσο η συμμετοχή των καταστημάτων σε αυτά έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες.


Νομοθετικό Πλαίσιο στην Κύπρο

Η διαχείριση των κοινόχρηστων σε πολυκατοικίες στην Κύπρο ρυθμίζεται κυρίως από τον Περί Οικοδομών Νόμο και τους σχετικούς κανονισμούς. Όπως και τα διαμερίσματα, έτσι και τα καταστήματα που βρίσκονται σε μια πολυκατοικία είναι υποχρεωμένα να συμμετέχουν στα κοινόχρηστα έξοδα σύμφωνα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας που αντιστοιχεί στο ακίνητό τους.

Το ποσοστό αυτό καθορίζεται με βάση το εμβαδόν του καταστήματος ή του διαμερίσματος σε σχέση με το συνολικό μέγεθος του κτιρίου και περιλαμβάνεται στο αρχικό συμβόλαιο αγοράς ή μίσθωσης του ακινήτου. Λόγω της διαφορετικής χρήσης των καταστημάτων, μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στον τρόπο κατανομής των εξόδων, αλλά αυτές πρέπει να συμφωνηθούν από όλους τους ιδιοκτήτες.


Διαχείριση Κοινοχρήστων για Καταστήματα

Τα καταστήματα σε πολυκατοικίες μπορεί να μην χρησιμοποιούν όλους τους κοινόχρηστους χώρους στον ίδιο βαθμό με τα διαμερίσματα. Για παράδειγμα, ένα κατάστημα πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιεί τον ανελκυστήρα ή τους κοινόχρηστους διαδρόμους των ορόφων. Ωστόσο, εξακολουθούν να επωφελούνται από άλλες κοινές υπηρεσίες, όπως η συντήρηση του εξωτερικού του κτιρίου, η στέγη, οι θεμελιώσεις και οι εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα καταστήματα υποχρεούνται να συμμετέχουν στα κοινόχρηστα έξοδα που σχετίζονται με τα κοινά μέρη και υπηρεσίες του κτιρίου. Η γενική συνέλευση των ιδιοκτητών μπορεί να αποφασίσει, με βάση τις πρόνοιες του καταστατικού της πολυκατοικίας, για τυχόν απαλλαγές ή μειώσεις σε συγκεκριμένα έξοδα που δεν αφορούν άμεσα τα καταστήματα.


Άδεια Διαμερίσματα και Καταστήματα

Στην περίπτωση άδειων διαμερισμάτων και καταστημάτων, η κυπριακή νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι υπεύθυνος για την καταβολή των κοινοχρήστων, ανεξάρτητα από το αν το ακίνητο είναι κατειλημμένο ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση που ένα διαμέρισμα ή κατάστημα είναι κενό, ο ιδιοκτήτης του (π.χ. ο εργολάβος ή ο επενδυτής) υποχρεούται να πληρώνει τα κοινόχρηστα έξοδα που του αναλογούν.

Αυτό βασίζεται στην αρχή ότι τα κοινόχρηστα έξοδα αφορούν τη συντήρηση και λειτουργία των κοινών μερών του κτιρίου, τα οποία επηρεάζουν όλους τους ιδιοκτήτες. Η μη καταβολή των κοινοχρήστων από τους ιδιοκτήτες άδειων ακινήτων μπορεί να δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα στη διαχείριση της πολυκατοικίας.


Σταθερό Ποσό Κοινοχρήστων Κάθε Μήνα

Οι ιδιοκτήτες και οι ένοικοι μπορεί να επιθυμούν την καταβολή ενός σταθερού ποσού για τα κοινόχρηστα κάθε μήνα, για καλύτερο προγραμματισμό των οικονομικών τους. Η νομοθεσία επιτρέπει την εφαρμογή μιας τέτοιας πρακτικής, εφόσον αυτό αποφασιστεί στη γενική συνέλευση των ιδιοκτητών και προβλέπεται στο καταστατικό της πολυκατοικίας.

Η γενική συνέλευση μπορεί να υπολογίσει τα ετήσια έξοδα και να καθορίσει ένα μηνιαίο ποσό που θα καταβάλλεται από κάθε ιδιοκτήτη ή ένοικο. Αυτό διευκολύνει την οικονομική διαχείριση και παρέχει προβλεψιμότητα στα έξοδα. Σε περίπτωση έκτακτων ή απρόβλεπτων δαπανών, μπορεί να απαιτηθούν επιπλέον εισφορές.



5 views0 comments

댓글


bottom of page