top of page
  • Vasiliki Shiali

Οδηγίες για την Οργάνωση Γενικής Συνέλευσης

Η γενική συνέλευση των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας στην Κύπρο είναι μια κρίσιμη διαδικασία για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων και τη συνολική λειτουργία της πολυκατοικίας. Η σωστή προετοιμασία και τήρηση των διαδικασιών διασφαλίζουν την αποτελεσματική και δημοκρατική λήψη αποφάσεων. Ακολουθούν οι βασικές οδηγίες για την οργάνωση μιας γενικής συνέλευσης σε πολυκατοικίες στην Κύπρο.


1. Προετοιμασία και Ενημέρωση των Ιδιοκτητών

Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία της γενικής συνέλευσης από τη διαχειριστική επιτροπή ή τον διαχειριστή της πολυκατοικίας. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν:

  • Επιλογή ημερομηνίας και χώρου: Η γενική συνέλευση γίνεται συνήθως σε κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας ή σε άλλο προσβάσιμο σημείο. Η ημερομηνία πρέπει να είναι βολική για τους περισσότερους ιδιοκτήτες.

  • Αποστολή προσκλήσεων: Οι ιδιοκτήτες πρέπει να ενημερωθούν γραπτώς για την ημερομηνία και την ατζέντα της συνέλευσης τουλάχιστον 7 ημέρες πριν. Η πρόσκληση πρέπει να περιλαμβάνει τα θέματα που θα συζητηθούν.


2. Καθορισμός της Ατζέντας

Η ατζέντα της γενικής συνέλευσης πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα που αφορούν την πολυκατοικία και απαιτούν συζήτηση ή απόφαση από τους ιδιοκτήτες. Τα συνήθη θέματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και του προϋπολογισμού για την επόμενη περίοδο.

  • Απόφαση για έργα συντήρησης ή αναβάθμισης (π.χ., επισκευές, συντήρηση ανελκυστήρα, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών).

  • Επίλυση θεμάτων που αφορούν τη διαχείριση της πολυκατοικίας (π.χ., καθαριότητα, θόρυβος).

  • Εκλογή νέας διαχειριστικής επιτροπής, αν χρειάζεται.


3. Συμμετοχή και Απαρτία

Για να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση και να ληφθούν έγκυρες αποφάσεις, πρέπει να υπάρχει απαρτία, δηλαδή να είναι παρόντες ιδιοκτήτες που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 50% των μεριδίων ιδιοκτησίας. Εάν δεν επιτευχθεί απαρτία στην πρώτη γενική συνέλευση, τότε η συνέλευση αναβάλλεται και ορίζεται νέα ημερομηνία, συνήθως εντός 7-15 ημερών.

Στη δεύτερη συνέλευση, η απαίτηση για απαρτία μπορεί να είναι χαμηλότερη, ανάλογα με το καταστατικό της πολυκατοικίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην απαιτείται απαρτία, και οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν από τους ιδιοκτήτες που είναι παρόντες, ανεξαρτήτως του ποσοστού των μεριδίων που εκπροσωπούν.


4. Ψηφοφορία και Λήψη Αποφάσεων

Οι αποφάσεις στη γενική συνέλευση λαμβάνονται με ψηφοφορία. Το απαιτούμενο ποσοστό για την έγκριση των αποφάσεων εξαρτάται από τη φύση του θέματος:

  • Απλή πλειοψηφία: Χρειάζεται για καθημερινά θέματα διαχείρισης, όπως η έγκριση του προϋπολογισμού ή μικρές συντηρήσεις.

  • Αυξημένη πλειοψηφία (75%): Απαιτείται για σημαντικές αποφάσεις, όπως μεγάλες ανακαινίσεις ή αλλαγές στην πολιτική της πολυκατοικίας.


5. Καταγραφή Πρακτικών

Η τήρηση πρακτικών είναι απαραίτητη για να καταγραφούν όλες οι αποφάσεις και οι συζητήσεις της γενικής συνέλευσης. Τα πρακτικά πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • Τη συμμετοχή των ιδιοκτητών (παρόντες και απόντες).

  • Τα θέματα που συζητήθηκαν και τις αποφάσεις που λήφθηκαν.

  • Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών.

Τα πρακτικά υπογράφονται από τον διαχειριστή και τον γραμματέα και πρέπει να διανεμηθούν σε όλους τους ιδιοκτήτες, ώστε να ενημερωθούν για τις αποφάσεις.


6. Εκτέλεση Αποφάσεων

Μετά τη γενική συνέλευση, η διαχειριστική επιτροπή ή ο διαχειριστής αναλαμβάνει να εκτελέσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Αυτό περιλαμβάνει την υλοποίηση έργων συντήρησης, την ενημέρωση των ενοίκων για τυχόν αλλαγές και τη διαχείριση των οικονομικών της πολυκατοικίας βάσει του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.


7. Συμμόρφωση με τον Νόμο

Στην Κύπρο, οι πολυκατοικίες διέπονται από τον περί Κοινής Ιδιοκτησίας Νόμο, που καθορίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών και τη διαδικασία διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης είναι σύμφωνες με τον νόμο και το καταστατικό της πολυκατοικίας.


8. Τακτική και Έκτακτη Γενική Συνέλευση

Η τακτική γενική συνέλευση πραγματοποιείται συνήθως μία φορά τον χρόνο για την έγκριση του προϋπολογισμού και την επίλυση των τρεχόντων θεμάτων. Έκτακτη γενική συνέλευση μπορεί να συγκαλείται σε περίπτωση επείγοντος ζητήματος, όπως σοβαρές βλάβες ή έκτακτες δαπάνες.



6 views0 comments

Comments


bottom of page