top of page
  • Vasiliki Shiali

Οδηγός για την Αλλαγή Εταιρείας Διαχείρισης στην Πολυκατοικία: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

Όταν οι ιδιοκτήτες μιας πολυκατοικίας δεν είναι ικανοποιημένοι με την εταιρεία διαχείρισης, μπορούν να την αντικαταστήσουν, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία. Ακολουθούν τα βήματα που μπορούν να ακολουθηθούν για να σταματήσει η συνεργασία με την τρέχουσα εταιρεία διαχείρισης και να βρεθεί μια νέα:


1. Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης

Το πρώτο βήμα για την αλλαγή εταιρείας διαχείρισης είναι να συγκαλέσετε μια Γενική Συνέλευση των ιδιοκτητών. Αυτό μπορεί να γίνει είτε από τη Διαχειριστική Επιτροπή είτε από τουλάχιστον το 25% των ιδιοκτητών που δεν είναι ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάσταση. Στη συνέλευση, οι ιδιοκτήτες μπορούν να συζητήσουν τα προβλήματα με την τρέχουσα εταιρεία διαχείρισης και να προτείνουν τη λήξη της συνεργασίας.


2. Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης

Για να ληφθεί απόφαση για τη διακοπή της συνεργασίας με την εταιρεία διαχείρισης, πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία ψήφων στην Γενική Συνέλευση. Η πλειοψηφία συνήθως αναφέρεται στα 2/3 των ιδιοκτητών ή άλλο ποσοστό που μπορεί να καθορίζεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας.


3. Επισκόπηση του Συμβολαίου

Πριν την απόλυση της εταιρείας, είναι σημαντικό να εξεταστεί το συμβόλαιο συνεργασίας με την τρέχουσα εταιρεία διαχείρισης. Το συμβόλαιο θα καθορίζει τους όρους διακοπής της συνεργασίας, όπως π.χ. προθεσμίες προειδοποίησης ή πιθανά έξοδα που μπορεί να απαιτούνται σε περίπτωση πρόωρης λήξης.


4. Επίσημη Ειδοποίηση

Μετά τη λήψη της απόφασης και την εξέταση του συμβολαίου, η Διαχειριστική Επιτροπή θα πρέπει να αποστείλει επίσημη γραπτή ειδοποίηση στην εταιρεία διαχείρισης, ενημερώνοντάς την για τη διακοπή της συνεργασίας. Η ειδοποίηση αυτή πρέπει να τηρεί τους όρους που αναφέρονται στο συμβόλαιο, συμπεριλαμβανομένης της προθεσμίας για τη λήξη της συνεργασίας.


5. Αναζήτηση Νέας Εταιρείας Διαχείρισης

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναζητήσουν μια νέα εταιρεία διαχείρισης, η οποία να πληροί τις ανάγκες της πολυκατοικίας και να μπορεί να διαχειριστεί τα κοινόχρηστα με αποτελεσματικό τρόπο. Για να βρείτε την κατάλληλη εταιρεία, μπορείτε να:

  • Συλλέξετε προσφορές από διάφορες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων.

  • Συζητήσετε με άλλους ιδιοκτήτες σε πολυκατοικίες για να πάρετε προτάσεις και να μάθετε για τις εμπειρίες τους.

  • Συγκρίνετε τις υπηρεσίες και το κόστος που προσφέρουν οι διάφορες εταιρείες.


6. Νέα Συμφωνία με την Επιλεγμένη Εταιρεία

Αφού επιλέξετε την κατάλληλη εταιρεία διαχείρισης, θα πρέπει να διαπραγματευτείτε και να υπογράψετε ένα νέο συμβόλαιο. Φροντίστε να καθοριστούν ξεκάθαρα οι όροι συνεργασίας, οι υπηρεσίες που θα παρέχονται και το κόστος, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα.


7. Μεταφορά Αρχείων και Υποχρεώσεων

Μόλις λήξει η συνεργασία με την παλιά εταιρεία, θα πρέπει να γίνει μεταφορά όλων των αρχείων και των οικονομικών της πολυκατοικίας στη νέα εταιρεία. Αυτό περιλαμβάνει οικονομικές καταστάσεις, ταμειακές καταθέσεις, τυχόν δικαστικές υποθέσεις, και οποιαδήποτε άλλα έγγραφα που αφορούν τη λειτουργία της πολυκατοικίας.

Συμβουλές για ομαλή μετάβαση:

  • Ενημερώστε όλους τους ιδιοκτήτες για την αλλαγή και το νέο καθεστώς διαχείρισης, ώστε να γνωρίζουν πού να απευθυνθούν για θέματα που αφορούν τα κοινόχρηστα.

  • Διατηρήστε καλές σχέσεις με την παλιά εταιρεία κατά τη διαδικασία της μετάβασης, για να εξασφαλίσετε ομαλή μεταφορά των δεδομένων και των υποχρεώσεων.



Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η αλλαγή εταιρείας διαχείρισης θα γίνει ομαλά και με τον σωστό τρόπο, προς όφελος όλων των ιδιοκτητών και της πολυκατοικίας.


17 views0 comments

Comments


bottom of page