top of page
  • Vasiliki Shiali

Υποχρεωτική Σύσταση Διαχειριστικής Επιτροπής για Διαχείριση Πολυκατοικιών και Κτιρίων στην Κύπρο

Στην Κύπρο, η σύσταση Διαχειριστικής Επιτροπής για τη διαχείριση πολυκατοικιών και άλλων κοινόκτητων οικοδομών είναι υποχρεωτική, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Η νομοθεσία για τις κοινόκτητες οικοδομές αποσκοπεί στη ρύθμιση της διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων και της εύρυθμης λειτουργίας των πολυκατοικιών και άλλων κτιρίων με πολλαπλούς ιδιοκτήτες. Η σύσταση της Διαχειριστικής Επιτροπής, οι ευθύνες της και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών καθορίζονται από τον Νόμο περί Κοινόκτητων Οικοδομών (Ν. 6(Ι)/1993).


1. Υποχρεωτική Σύσταση Διαχειριστικής Επιτροπής

Σύμφωνα με τον νόμο, κάθε πολυκατοικία ή κοινόκτητη οικοδομή με περισσότερα από πέντε ανεξάρτητα ιδιοκτησιακά δικαιώματα υποχρεούται να έχει Διαχειριστική Επιτροπή. Η επιτροπή αυτή είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων και για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη συντήρηση, ασφάλεια και λειτουργία του κτιρίου.

Η σύσταση της επιτροπής γίνεται μέσω γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων ή των μονάδων του κτιρίου. Η απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής πρέπει να επικυρωθεί από την πλειοψηφία των ιδιοκτητών.


2. Σύνθεση της Διαχειριστικής Επιτροπής

Η Διαχειριστική Επιτροπή συνήθως αποτελείται από έναν πρόεδρο, έναν γραμματέα, έναν ταμία και άλλα μέλη ανάλογα με τις ανάγκες του κτιρίου. Η σύνθεση της επιτροπής και τα καθήκοντα των μελών ορίζονται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας, ο οποίος καταρτίζεται από τους ιδιοκτήτες.

Ο πρόεδρος της επιτροπής έχει την ευθύνη για την οργάνωση των συνεδριάσεων και τη λήψη αποφάσεων, ενώ ο ταμίας διαχειρίζεται τα οικονομικά του κτιρίου, όπως τις εισφορές των ιδιοκτητών για τα κοινόχρηστα έξοδα και την πληρωμή των ασφαλίστρων. Ο γραμματέας είναι υπεύθυνος για την τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων και την αλληλογραφία με τους ιδιοκτήτες.


3. Αρμοδιότητες και Καθήκοντα της Διαχειριστικής Επιτροπής

Η Διαχειριστική Επιτροπή έχει πολλές αρμοδιότητες που αφορούν τη λειτουργία και τη συντήρηση του κτιρίου. Μεταξύ των βασικών της καθηκόντων είναι:

  • Διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων: Αυτό περιλαμβάνει τη συντήρηση και τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων, όπως οι διάδρομοι, οι σκάλες, οι ανελκυστήρες και οι χώροι στάθμευσης.

  • Οικονομική διαχείριση: Η επιτροπή συγκεντρώνει τις συνεισφορές των ιδιοκτητών για τα κοινόχρηστα έξοδα και διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό του κτιρίου. Οι εισφορές αυτές χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, όπως η συντήρηση, η καθαριότητα και η ασφάλιση.

  • Ασφάλιση του κτιρίου: Η επιτροπή είναι υπεύθυνη για την ασφάλιση της κοινόκτητης οικοδομής, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, για κινδύνους όπως η πυρκαγιά, οι φυσικές καταστροφές και η αστική ευθύνη.

  • Επίλυση διαφορών: Η Διαχειριστική Επιτροπή λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την επίλυση διαφορών μεταξύ των ιδιοκτητών σχετικά με τα κοινόχρηστα θέματα ή τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων.

  • Εφαρμογή κανονισμών: Η επιτροπή έχει την ευθύνη να διασφαλίζει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της πολυκατοικίας, οι οποίοι συνήθως αφορούν ζητήματα όπως η ησυχία, η καθαριότητα και η χρήση των κοινόχρηστων χώρων.


4. Νομικές Υποχρεώσεις και Κυρώσεις

Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν στην κάλυψη των κοινόχρηστων εξόδων και να συνεργάζονται με τη Διαχειριστική Επιτροπή για τη σωστή διαχείριση του κτιρίου. Σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του, η επιτροπή μπορεί να λάβει νομικά μέτρα για την είσπραξη των οφειλών ή τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς.

Ο Νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν συσταθεί Διαχειριστική Επιτροπή, το κτίριο μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και συντήρησης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αξία των ιδιοκτησιών. Επιπλέον, η μη σύσταση επιτροπής μπορεί να οδηγήσει σε νομικές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες.


5. Διαδικασία Σύστασης της Επιτροπής

Η σύσταση της Διαχειριστικής Επιτροπής γίνεται μέσω γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων. Στην πρώτη συνέλευση, οι ιδιοκτήτες εκλέγουν τα μέλη της επιτροπής, και οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία ψήφων. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, καθορίζονται επίσης οι κανονισμοί που θα διέπουν τη λειτουργία του κτιρίου.





Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιοι ιδιοκτήτες μπορεί να μην επιθυμούν τη σύσταση Διαχειριστικής Επιτροπής ή να μην συνεργάζονται με αυτήν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η νομοθεσία προβλέπει μηχανισμούς για την επιβολή της συμμόρφωσης και τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του κτιρίου.


3 views0 comments

Comments


bottom of page